Franskmannen i centrum av den svenska akademiska skandalen avstod i avvaktan på dom

Jean-Claude Arnault, mannen i centrum av våldtäktsavgifter som ledde till att den svenska akademin skjuter upp Nobel Literaturpriset, har blivit befriad i förvar i avvaktan på domen.Den 72-årige franskmannen var en inflytelserik figur på Stockholms kulturella scen i årtionden, tills sexuella anklagelser mot Hollywood mogul Harvey Weinstein gav en våg av liknande påståenden runt om i världen.

I förra veckan uppträdde han i domstol för att få anspråk på anklagelser om två våldtäkter av samma kvinna 2011 – påståenden som han fortfarande förnekar. När rättegången avslutades på måndag beviljade Stockholms tingsrätt åklagarens begäran om att få honom åtalas i avvaktan på den slutliga domen.

Beslutet innebär att det är troligt att domstolen kommer att finna honom skyldig till minst en våldsäkt.

“Det är förstås inte bra och vi är besvikna. Det indikerar att han kommer att bli dömd för en av de här gärningarna, förmodligen den första,” berättade Arnaults advokat Björn Hurtig för sändaren SVT.

Rättegången hörde att Arnault tvingade offeret – som var i en “intensiv rädsla” – att få muntligt sex och samlag i en lägenhet i Stockholm den 5 oktober 2011. Han anklagas också för att våldta henne under natten den 2 december- 3: e medan hon sov.

Domen och meningen kommer att meddelas den 1 oktober.

Gift med Katarina Frostenson, medlem av Svenska Akademin, reste Arnault Forumklubben i Stockholm, en viktig mötesplats för kultureliten och en populär plats bland blivande unga författare som hoppas kunna komma i kontakt med förlag och författare.

En månad efter vålds- och sexuella övergrepp mot Weinstein publicerade svenska dagstidningen Dagens Nyheter i november 2017 vittnesmål om 18 kvinnor som påstod sig ha våldats, sexuellt överfallna eller trakasseras av Arnault.

Skandalen vaggar den svenska akademin på grund av dess långa och nära band till Arnault, som ibland pralade på att vara institutionens “19: e medlem”.

En intern utredning av akademin fann att flera medlemmar, liksom kvinnors och döttrar av medlemmar, också hade upplevt “oönskade intimiteter” från den anklagade.

Men meningsskiljaktigheter om hur man hanterar anklagelserna sögde djup missnöje bland medlemmarna.

Sex av dem avgick eller slog sig i rad, inklusive sin första kvinnliga permanenta sekreterare Sara Danius, medan tilldelningen av 2018 Nobel Literaturpriset har skjutits upp till 2019, som Akademin försöker bygga om.

Det förväntas att välja nya medlemmar under de kommande månaderna för att bland annat läsa verk av dussintals författare och välja två nobelpristagare – en för 2018 och en annan för 2019.